...

Li-Fi Teknolojisi

IŞIK İLE KABLOSUZ İNTERNET, Li-Fi

Resim

Li-Fi temel olarak Wi-Fi ile aynı. Sadece bir fark var o da radyo sinyalleri kullanmak yerine LED ışıkları kullanması. Wi-Fi frekans yöntemi ile çalıştığı için yoğunluk ve frekans bozulması gibi etkenlerden dolayı kopma ve yavaşlama sorunları yaşamaktayız. Wi-Fi teknolojisine alternatif bu teknoloji 2011 yılında Prof. Harald Haas tarafından bulundu.

Li-Fi, çalışması için bir alıcı foto-dedektör bir de sinyali işleyip aktaracak bir ekipmana ihtiyaç duyuyor. LED yarı iletken olması sebebiyle gönderilen enerji algılayamayacağımız kadar kısa sürede artırılıp azaltılabiliyor. LED lambada bulunacak olan sinyal işleme donanımı ile iletilebilir hâle gelen veriler gönderilecek  ve cihaz tarafında foto-detektör ile algılanacak. Aktarılan veri işlenecek, dönüştürülecek ve internet, video, ses dosyaları erişimimize sunacak. 

Wi-Fi, geniş bir kapsama alanına sahip olabilir ve radyo sinyalleri duvarı da geçerek, hedefine ulaşabiliyor ama Li-Fi daha dar bir alanda, alıcı verici mantığıyla çalışan bir sistem. Böylece hem daha güvenli hem de daha hızlı bir teknoloji. %75’e varan veri tasarrufu  sağlayan Li-Fi 100 kata kadar hızlı internet imkanı sağlıyor. Son denemelerde saniyede 224 Gb’a kadar ulaştı. Bu hız saniyede 20 film indirebileceğimiz anlamına geliyor.

Resim

Hindistan’daki araştırmacılar Li-Fi teknolojisinin sayısız yarar sunmasına rağmen teknolojinin aşması gereken bazı bariyerler olduğunu söylüyor. Hava durumunun olumsuz olduğu şartlarda ışık engellendiğinde, Li-Fi gücünün azalması da bu sorunlara örnek. Li-Fi teknolojisinden yararlanabilmek için LED lambanın sürekli açık kalmasının gerekmesi de bu teknolojinin bir dezavantajı. Yine de nesnelerin interneti yaygınlaştıkça Li-Fi teknolojisi hayatımıza yerleşeceğe benziyor.  Her şeyden önce Li-Fi’ın insan sağlığına zararı olmayan, ekolojik dengeye uyumlu olduğunu söyleyebiliriz. Elektromanyetik yayma problemi olmadığı için hastane benzeri çok hassas mekanlarda da güvenle kullanılabilir.

Çinli araştırmacılar LED ampul ile çalışan bir dizüsü bilgisayar prototipi geliştirdi bile. Bakalım ne zaman internete ışık yardımıyla bağlanıyor olacağız..

 

BUSE NUR TOPUZ

Resim

Bu içerik 10.11.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 615 kez okundu.