...

Eğitim İçinde Teknoloji

Resim


    Teknolojinin gelişim süreci “Sanayi Devrimine” kadar uzanır. Bu süreçte teknoloji hızlı bir biçimde gelişirken 2000'lerin başından itibaren teknoloji, insanların hayatlarına tamamen girdi. Öyle ki, şimdilerde ayrılmaz bir parçamız haline geldi. Bu da eğitimin teknolojiye entegre edilmesi zorunluluğunu doğurdu. 

   Eski zamanlarda anne babalarımız çantalarında kilolarca kitap ile okula gider, kara tahtada anlatılan dersleri dinlermiş. Ancak günümüzde kitaplar tabletlerin içine girdi, kara tahtaların yerini ise akıllı tahtalar aldı. Ülkemizde bu tür yeniliklerin verimliliği tartışılır olsa da çağımızda teknolojisiz bir eğitim sisteminin düşünülemez olduğunun bilincindeyiz. 

  Bir ülkenin sosyal ve ekonomik gelişiminin yapı taşı olması sebebiyle, günümüzde eğitimin nasıl daha verimli hale getirilebileceği tartışılmaktadır. Günümüz çağdaş insanının teknolojik ortama uyum sağlaması için, teknolojinin gelişiminde gerekli olan insan gücü açısından eğitim ile teknoloji entegre bir ilişkiye sahip olmalıdır. Eğitimin niteliğinin arttırılması için, “Eğitim Teknolojisi” kavramına ihtiyacımız var. Günümüz toplumları, nasıl öğreneceğini bilen ve doğru bilgiye ulaşabilen bireylere ihtiyaç duyar. Bireyler de bu bilgilere ulaşabilmek ve kullanabilmek için araçlara ihtiyaç duyar. Eğitim Teknolojisi kavramı bu bağlamda ihtiyaçları karşılamaktadır 

   Bilgisayar destekli öğretim, internet destekli öğretim, uzaktan eğitim, özel paket programlar, eğitim CD’leri, telekonferans yöntemleri, çoklu ortam projeksiyon makineleri gibi eğitim teknolojileri ve uygulamaları eğitim öğretim ortamlarını zenginleştirmektedir.  

   Eğitim teknolojilerinin yararlarından bahsedecek olursak; en başta öğrenci ve öğretmene zaman konusunda rahatlık sunması gelebilir. Öğreticilerin bilgilere birinci kaynaktan ulaşması, aynı zamanda sesli ve görüntülü olarak öğrencilere ulaştırabilmesi gibi imkanlar da sağlamaktadır. Belirli nedenlerden dolayı eğitim alamayan öğrenciler için fırsat eşitliği sağlamaktadır. Yani günümüzde eğitim teknolojilerinden yararlanmak hem zamandan tasarruf yaptırıyor hem de daha nitelikli öğrenme yapmamızı sağlıyor. 

   21. Yüzyıl dünyasında nasıl eğitimsiz insanların varlığının gelişimimize karşı negatif etkileri varsa, eğitimin de teknolojiye entegre olmamasının negatif etkileri büyük olacaktır. Eğitimin ışığında, doğru bilgi önderliğinde, teknolojik gelişmelerle dünyamızı daha ileri seviyelere taşıyacağız. 

Resim

Bu içerik 17.11.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 1026 kez okundu.