...

Engelleri Teknoloji ile Aşmak

Resim
Engelli nedir diye Google’da arama yaptığınızda karşınıza temelde şu tanım çıkacaktır. Engelli çeşitli hareket veya duyularını kullanamayan, fiziksel veya zihinsel anlamda tam yeterlilik gösteremeyen kişidir. Bu kısıtlanmaları biraz açarsak görme, işitme, ortopedik, spastik vs. diye gider.

Temelde engelli insanların ortak isteği şudur özgür ve bağımsız yaşamak. Bu yazımda bağımlılıkları bağımsızlığa dönüştüren birkaç teknolojik gelişmeden birkaç örnekle bahsetmek istiyorum.

Çoğumuz kolu ve bacağı olmayan insanlar görmüşüzdür. Kol ve bacak denince ise aklımıza ilk gelen protezler oluyor.  Protezlerin birçok çeşidi var ama ben size mikroişlemcilileri biraz anlatayım. Bu protezler mikroişlemciye yüklenen yazılımlar ve cihazda bulunan sensörler yardımıyla kişinin hareketlerini ölçerek ona uyum sağlar ve daha bağımsız olmasını destekler. Biyonik kollar ise benzer mantıkla beyne giden sinyaller ile hareketlerin isteğe bağlı kontrolünü sağlar ve bir el gibi işlev görür. Kişiye bağımsız yaşamasında destek verir. Bu noktada protez teknolojisi yazılım ve donanım ürünleriyle her geçen gün gelişmekte ve engellerin aşılmasında kendi alanında büyük katkı sağlamaktadır.

Görme engelliler için ise “DOT Braille Akıllı Saat” Braille alfabesini yenilikçi teknolojilerle birleştiriyor. Görme engelliler için bizim hiç düşünmeden yaptığımız sıradan işler sorun haline gelebiliyor. Örneğin, bir ilaç kutusunun üzerini okumak, kıyafet seçmek ya da yaya geçidinden geçmek gibi. Günlük hayatın görme engelliler açısından yarattığı bu tip sorunların üstesinden gelmek için geliştirilen “Horus” isimli bir cihaz, ne görüldüğünü tanımlayarak taşıyıcısının “görmesine” yardımcı oluyor.

İşitme engellileri için ise “Sound Shirt” sesleri tercüme ederek titreşimlere dönüştürüyor. Orkestranın çaldığı her bir enstrüman giysiye bağlı bir yazılım tarafından tercüme ediliyor. Tasarım fikri, her insanın müzik dinleme deneyimini yaşamaya hakkı olduğuna inanan orkestraya ait. 6 ay süren araştırma ve geliştirme döneminin ardından tasarım hayata geçirildi.

Yukarıda anlattıklarım teknolojik gelişmelerin bazıları ve inanıyorum ki gün geçtikçe engelli olmak artık bir sorun haline gelmeyecek. Gerek üretilen cihazlar gerekse bu noktada geliştirilen teknolojiler engel kelimesi ortadan kaldıracaktır.

Bu yazıyı Engellerini aşan ve bu noktada çaba gösteren engellilere ithaf ediyorum. Dünya Engelliler Gününüz kutlu olsun. 

Resim
 
 
ÖMER YILDIZ
Bu içerik 03.12.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 949 kez okundu.